Sase lucruri pe care trebuie sa le cunosti pentru a incepe sa sudezi

sudura mig magCe poate fi mai intimidant decat o unealta care exploateaza suficienta energie pentru a fuziona doua metale impreuna si daca sunt utilizate in mod necorespunzator, ar putea provoca daune fizice utilizatorului? Desi este adevarat ca sudarea poate fi o activitate dificila si periculoasa, ca in cazul oricarei altei activitati similare, cu putin efort, timp si uneltele potrivite poti ajunge sa fii suficient de priceput incat sa abordezi orice proiect iti este oferit.

Fie ca doresti sa iti deschizi un atelier de sudura sau ai nevoie de putina pricepere pentru a maiestri propriul aparat pentru uzul casnic, sunt cateva informatii ce pot sa iti usureze munca sau sa previna anumite accidente inutile.

1. Siguranta: un aspect ce nu este optional

Inainte de a te gandi macar la initierea in procesul de sudura, asigura-te ca ai in dotare echipamentul necesar, incluzand o jacheta rezistenta la foc, ochelari de protectie, manusi  si o casca. Castile sunt printre cele mai frecventate unelte de protectie necesare acestei ramuri. Pentru a-ti usura munca, alege o casca ce reduce lumina automat. Asigura-te, de asemenea, ca aceasta are la dispozitie un sistem de ventilatie adecvat.

2. Procesele sudurii: MIG, cu arc electric, cu electrod si TIG.

Sudura prin fir utilizeaza bobine de sarma alimentate prin intermediul unui pistol, iar alimentarea constanta a sarmei minimizeaza pornirile si opririle aparatului, facandu-le sudorilor neexperimentati o sarcina mai usoara pentru a crea obiecte cu un aspect mai placut. Din categoria dispozitivelor de sudura prin fir fac parte MIG-urile(metal inert gas) si aparatele cu arc electric.

Sudura cu electrod este optiunea intalnita cel mai des pentru reparatii rapide si este adesea primul proces pentru care opteaza fiecare incepator dornic sa invete. E foarte usor de pus la punct iar numele sugereaza totul.

TIG-ul(tungsten inert gas) este un proces ce foloseste un electrod din wolfram non-consumabil pentru a produce sudura TIG WIG. Este preferat in munca arhitecturala sau in cea a autovehiculelor.

3. Tensiunea de intrare

Aici avem de-a face cu doua optiuni: 110v sau 230v. Amandoua sunt la dispozitia aproape oricarei case sau garaj. In general, cele ce necesita o tensiune de intrare mai mica sunt suficiente pentru materialele mai subtiri. Cele cu tensiune mai mare iti permit sa penetrezi suprafete mai groase si mai dure.

Multi dintre sudorii incepatori ar opta pentru o masinarie care sa ofere dubla utilizare a tensiunii(atat cea de 110v, cat si cea de 230v), asta pentru ca se gandesc la faptul ca pot sa progreseze, sa devina mai increzatori si astfel sa nu fie limitati de propriul aparat de sudura.

4. Interfata produsului

Fii in cautarea unuia mai intuitiv si usor de utilizat. Poate fi dificil pentru incepatori sa se aventureze in setari complicate, asa ca urmareste masinaria care face asta pentru tine cu o progresie logica ce va permite sa alegeti procesul, gorsimea si tipul materialului pe care urmati sa il sudati, dar si tipul de consumabile.

5. Materiale

Unele procese si consumabile sunt mai bune pentru sudura decat anumite materiale, si uneori pot necesita unelte aditionale. Spre exemplu, poti sa sudezi aluminiul prin procesul MIG, dar poti obtine rezultate mai bune cu un pistol cu bobina pentru a alimenta consumabilele. Cauta asistenta din partea producatorilor de aparate de sudura de unde intentionezi sa il cumperi si spune-le despre proiectele pe care le ai in minte.

6. Consumabilele

„Consumabil” este termenul industrial pentru sarma, electrod sau materialul de umplere a pistolului de sudura utilizat. Trebuie sa asociezi consumabilul cu procesul, la fel si cu suprafata asupra careia intentionezi sa efectuezi procesul. Pe masura ce devii mai competent, vei incepe sa recunosti nuantele intre consumabile si probabil veti gravita in jurul unui anumit brand.

Cam asta e tot ceea ce ar trebui sa va intereseze pentru a incepe activitatea de sudor. Aminititi-va doar ca trebuie sa fiti precauti, indiferent de experienta capatata, deoarece este o meserie ce implica multe riscuri.