Panourile solare fotovoltaice sustin dezvoltarea durabila

Panourile solare fotovoltaice (PV) au ajuns acum intr-o etapa de diseminare rapida si comercializare globala. Relativ mici si robuste, au nevoie doar de expunerea la lumina soarelui pentru a produce energie electrica. Incepand cu anii 1990, cand a inceput sa fie utilizata in scopuri comerciale in Europa, energia fotovoltaica a electrificat milioane de gospodarii la nivel global si ofera acces la energie unui numar mare de comunitati indepartate din Romania si tarile limitrofe.

Panourile fotovoltaice oferite de Voltech prezinta beneficii clare si, privind statisticile, din 2011 pana in 2012, Banca Mondiala a implementat in total 114 proiecte de panouri solare la nivel global. Un panou solar va dura, in medie, de la 20 la 25 de ani. Versiunile mai noi pot fi folosite timp de pana la 40 de ani, dar aceasta durata de viata mai lunga este mai putin frecventa. In fiecare an, eficienta acestora se degradeaza cu aproximativ 0,5%, iar bateriile si invertoarele trebuie inlocuite periodic. In plus, Voltech dezvolta in permanenta si produce noi panouri imbunatatite, invitand clientii sa-si actualizeze si sa inlocuiasca versiunile invechite.

Se cunosc efecte ale panourilor solare asupra mediului?

Se stie putin despre impactul asupra mediului pe care il vor avea panourile si echipamentele aferente. Ca si alte tipuri de deseuri electronice (e-deseuri), panourile solare contin materiale potential periculoase, inclusiv tetraclorura de siliciu, seleniu, hexafluorura de sulf, care este un gaz puternic de sera. Ca si alte tipuri de deseuri electronice, panourile solare utilizate sunt adesea trimise tarilor in curs de dezvoltare, unde o infrastructura adecvata de reciclare este limitata, iar legislatia care reglementeaza metodele de eliminare este fie inexistenta, fie nu este aplicata, prezentand amenintari atat la adresa mediului, cat si a sanatatii.

In toate tarile UE, incepand din februarie 2014, sunt reglementate colectarea, transportul si tratarea sau reciclarea panourilor fotovoltaice. Responsabilitatea, cred multi, revine producatorului care ar trebui sa se ocupe de planificarea intregului ciclu de viata al produsului: de la proiectare si productie pana la eliminare si tratare. Deja in faza de proiectare, ar trebui depuse toate eforturile posibile pentru a crea panouri usor de reciclat, din materiale mai putin toxice. „Industria solara poate depasi problema deseurilor prin proiectarea produselor calitative, astfel incat acestea sa poata fi usor reciclate si sa investeasca in infrastructura de reciclare, astfel incat panourile sa poata fi reciclate in conditii de siguranta in regiunile in care sunt vandute”, spunea directorul executiv Voltech intr-un interviu acordat la inceputul acestui an.

Exista un profit clar in reciclarea panourilor solare. In functie de tipul de panou, pana la 90% din materiale precum sticla, metale si siliciu pot fi reciclate in produse utile, inclusiv panouri fotovoltaice noi. Compania de panouri solare Voltech este prima care a implementat un program care respecta standardele globale, intitulat sugestiv „Casa Verde”, acordand solutii si consultanta de specialitate celor care doresc sa se bucure de energie solara si costuri mai mici la electricitate.

Cu cat problema este abordata in comun de toti actorii implicati, cu atat industria fotovoltaica va fi mai pregatita pentru cresterea cantitatii de deseuri asteptata in anii urmatori. Panourile solare sustin dezvoltarea durabila, incurajeaza productivitatea si productia in statele dezvoltate (si nu numai), in timp ce politicile de reciclare faciliteaza tot mai mult actiunea beneficiarului care doreste sa isi reconfigureze panourile solare.