Linoleum versus covor pvc

Linoleumul si covorul pvc sunt doua variante care pot reda frumusetea si igiena pardoselilor, insa fiecare prezinta o serie de caracteristici de care este indicat sa tineti cont atunci cand urmeaza sa intreprindeti mici retusuri de design interior. De fapt, multi nu sesizeaza diferentele dintre cele doua tipuri de suprafete, asemanarea lor fiind, la o prima vedere, similara. Totusi, exista o serie de diferente importante intre cele doua, inclusiv materialele si instalarea, aspectul finit sau costurile generate.

Instalare

Covorul pvc se numara, in general, printre cele mai permisive materiale de pardoseala, usurand semnificativ munca pentru un instalator sau un amator. Piesele din pvc nu necesita mult efort pentru a genera un aspect placut, fiind usor de portionat si ajustat acolo unde este cazul, gratie grosimii care permite acest lucru. In contrast, instalarea linoleumului poate fi foarte asemanatoare cu instalarea covorului pvc, dar bucatile de linoleum pot fi mai dificil de gestionat decat bucatile din pvc. Totusi, puteti achizitiona linoleumul deja portionat, in acest fel alocand mai putin timp si efort instalarii lui.

Rezistenta la apa

Suprafete pvcUnele tipuri de covoare pvc sunt rezistente la apa si pot fi instalate in medii umede, inclusiv subsoluri si alte zone inferioare. La acest capitol nu se poate spune acelasi lucru si despre linoleum, care nu este impermeabil, iar deteriorarea datorita umiditatii este extrem de frecventa. Acesta trebuie sigilat periodic pentru a-l proteja impotriva penetrarii lichidului. Daca se produce, totusi, o inundatie, suprafata din linoleum poate fi ruinata, iar umiditatea excesiva poate provoca uneori ca bucatile individuale sau colturile suprafetelor sa se indoaie.

Costul si durata de viata

In ceea ce priveste costul unui linoleum sau al unui covor din pvc, pretul suprafetelor din pvc este net inferior costului suprafetelor din linoleum, ajungand sa fie chiar si cu 40 – 50% mai scazut decat cel din urma. Totusi, diferenta de cost dintre covorul pvc si linoleum este compensata prin durata lor relativa de viata. In timp ce covorul pvc poate costa cu 50% mai putin decat linoleumul, durata sa de viata este de numai 10 pana la 20 de ani. O suprafata de linoleum, in schimb, se poate mentine intr-o stare optima pana la 20 – 40 de ani sau mai mult.

Covorul pvc si linoleumul au, de asemenea, tendinta de a imbatrani diferit. Linoleumul isi va arata vechimea in timp, pe masura ce se va deplasa si va dovedi ca trebuie inlocuit. Covorul pvc, pe de alta parte, pastreaza adesea un aspect lucios pana cand stratul sau de uzura se estompeaza si pardoseala incepe sa se degradeze.

Nu in ultimul rand, trebuie sa tineti cont de ingrijirea pe care o necesita fiecare tip de suprafata. Covorul pvc este rezistent la uzura si ofera una dintre cele mai usor de intretinut suprafete pe care le puteti alege pentru confortul propriu. Puteti sa curatati si sa aspirati in mod regulat covorul pvc sau sa-l spalati detergenti fara sa va faceti griji cu privire la decolorarea materialului. Rezistent la umiditate si mucegai, acesta poate fi curatat pur si simplu periodic pentru a-si pastra aspectul initial.

Din fericire, si linoleumul se dovedeste durabil si putin pretentios atunci cand vine vorba de curatare, motiv pentru care este o excelenta varianta pentru aspectul interior al scolilor, spitalelor si altor proprietati publice. Curatati-l sau aspirati-l periodic si indepartati petele manual cu o carpa si un detergent slab.