Economisiti energie si bani: Utilizati masina de spalat doar in anumite conditii

masina de spalat

engadget.com

Daca aveti o multime de haine de spalat in fiecare saptamana, costurile pot chiar sa creasca simtitor, mai ales daca aveti o masina de spalat si un uscator mai vechi, care nu sunt la fel de eficiente din punct de vedere energetic ca cele noi. Durata de viata a majoritatii masinilor de spalat si a uscatoarelor poate fi de peste un deceniu, in functie de frecventa utilizarii acestora. Si in timp ce poate parea costisitor sa continuati sa va intretineti si reparati masinile de spalat, acestea va pot costa mai multi bani decat ati crede. De exemplu, o masina de spalat din 1995 a consumat 2,2 kilowati (kWh) pe ciclu, in timp ce una produsa in 2010 a utilizat doar 0,66 kWh / ciclu – o scadere de peste 70% si o economie de aproape 400 de lei pe an pentru facturile de energie electrica.

Chiar daca nu intentionati sa cumparati o noua masina de spalat eficienta din punct de vedere energetic, puteti economisi energie si bani in continuare, urmand aceste sfaturi de economisire a energiei:

La spalare

Utilizati apa rece. Aproximativ 90% din energia consumata de masina de spalat este utilizata pentru incalzirea apei. Economisiti energie spaland hainele in apa rece.

Desi este posibil ca detergentul obisnuit sa fie suficient, incercati detergentii pentru apa rece care sunt special formulati pentru a actiona la temperaturi mai scazute..

Utilizati setarile de economisire a energiei. Alegeti optiunea de viteza mare de centrifugare pentru a reduce timpul de uscare.

Setati incalzitorul de apa la 120 de grade F (in loc de 140 de grade obisnuite), astfel incat puteti economisi energie chiar si atunci cand spalati hainele in apa fierbinte sau calda.

La uscare

Sortati tesaturile similare impreuna, incepand cu o incarcatura de tesaturi cu uscare rapida.

Curatati filtrul de scame dupa fiecare incarcare a uscatorului pentru a imbunatati circulatia aerului si a reduce timpul de uscare.

Utilizati setarile de economisire a energiei. Selectati temperatura scazuta pentru tesaturi delicate si temperatura medie pentru celelalte tipuri de tesaturi. Alegeti uscarea automata pentru a preveni supra-uscarea, ceea ce provoaca electricitate statica.

Aruncati in uscator un prosop curat, uscat sau o minge de tenis pentru a usca hainele mai repede. Prosopul absoarbe umezeala, in timp ce mingea de tenis ajuta la circulatia aerul intre haine.