Ce poti face cu un iPhone

De data asta nu e vorba de fotografii facute cu un iPhone, ci de screenshot-uri. Mai exact, de aplicatii disponibile in si prin iPhone, unele native, la pachet cu versiunea fat free de Mac OS X cu care vine iPhone, altele de la terti producatori. Vorbim de terti producatori in momentul in care inca nu a inceput distributia oficiala de aplicatii via iTunes.com, deci de aplicatii dezvoltate in special pe telefoane jailbroken (adica “sparte”).

Pana la aplicatiile de la terti, sa vedem ce stie iPhone nativ, de la mama lui.

In primul rind, e vorba de modul in care Safari poate fi facut sa browseze in mai multe tab-uri/ferestre. In imagine se vede un tab in care ma dau pe twitter (care serveste o versiune optimizata pentru mobile, dupa cum ati observat deja), iar daca fac swipe stinga sau dreapta, am la dispozitie alte ferestre deja deschise in care am o instanta de Safari rulind deja. De remarcat butonul “New page” din stanga jos care permite deschiderea unei ferestre blank de Safari in care pot introduce un URL nou. Butonul “Done” face activa fereastra curenta, ocupind tot ecranul, iar “x”-ul rosu inchide fereastra curenta.

 

Urmeaza favorita mea, si marturisesc o dependenta in zona asta, ma uit de cel putin doua-trei ori pe zi la aplicatia de “Stock quotes”. Pe linga cei trei granzi: Apple, Google si Yahoo, am mai pus, de curiozitate, si Amazon. De multe ori monitorizarea burselor, mai ales in ultimele 2-3 luni, e mai palpitanta ca un film de actiune.

 

Iarasi o aplicatie pe care o folosesc des, “Weather”. Predictiile sunt ok, dar sincer, sunt atras mai mult de forma in care sunt prezentate.

 

Cand ma plictisesc (da, mi se intampla, destul de rar, dar mi se intampla) calatoresc. Aici se vede aeroportul Baneasa si zona de Nord a Bucurestiului. Dar e fascinant sa te uiti deasupra Parisului, de exemplu, sau Madridului…

 

Inapoi cu picioarele pe pamint: daca un telefon nu e capabil sa ma trezeasca dimineata, nu am ce face cu el. Evident, in iPhone poti seta cate alarme vrei.

 

Nu pot sa nu remarc modul in care se seteaza ora / minutul alarmei: swipe vertical pe bandele cu orele respectiv minutele. Cand am inceput sa-mi setez primele alarme, ma asteptam sa aud “ka-ching”, interfata e extrem de asemanatoare cu jocurile de noroc.

 

Acum trecem in zona de “contributed software”. In primul rind, fara un Finder ma simteam ca si cum nu atingeam pamintul. In combinatie cu o aplicatie de editare de text, acest “Mobile Finder” cum o sa-l gasiti in diverse repository-uri e chiar pretios. Sapi direct in inima Mac OS X-ului, vezi tot.

 

Si ca sa vezi si tot ce misca, nu numai tot ce ai, aveti aici un fel de “top” (pentru cei care vin dinspre Linux / Unix), o aplicatie de System Information, cu cateva sectiuni interesante, in special zona de Processes, in care pot vedea ce anume mainca cel mai mult procesor / memorie.

 

Una peste alta, chiar inainte de aparitia canalelor de distributie autorizate pentru aplicatii oficiale iPhone, exista deja o zona de aplicatii functionale care acopera mai mult decat oferta oricarui alt producator. Cel putin asta e parerea mea, si nu as vrea sa intru in conflict cu adeptii altor platforme, care cu siguranta aduc multe avantaje publicului tinta pentru care au fost create (Blackberry, Nokia, etc).