Asa cureti si calci corect hainele din catifea!

Catifeaua este o tesatura de lux, moale, integrata cu preponderenta in colectiile de pe marile podiumuri de moda si chiar accesorii. Initial, catifeaua era facuta din fibre de matase, fiind considerata o tesatura tinuta exclusiv pentru redevente sau pentru cei foarte bogati. Astazi, pentru ca fibrele de matase sunt atat de costisitoare, cele mai multe tesaturi de catifea sunt tesute din fibre de nylon, acetat sau fibre pentru a crea o tesatura cu o textura groasa si moale.

O tesatura similara, velveteen, este fabricata folosind aceeasi tehnica, dar din fibre de bumbac.

Cum sa ai grija de articolele de catifea

Cand un articol vestimentar din catifea devine colorat sau are nevoie de curatare pentru a indeparta transpiratia, veti obtine cele mai bune rezultate cu o curatare profesionista. Curatarea chimica va proteja finisajul tesaturii, precum si structura interioara a acesteia.

Afla acum ca e posibila reimprospatarea aspectului hainelor din catifea la domiciliu folosind o statie de calcat cu aburi si calcare pe verticala de la Philips. Aburul va ajuta sa eliminati mirosurile si sa indepartati cutele generate prin sezut. Atentie, insa: intotdeauna utilizati aburi numai pe dosul tesaturii! Indiferent de momentul in care calcati un astfel de articol, asigurati-va ca tesatura nu este umeda la contactul cu talpa statiei de calcat.

Pentru cute foarte usoare si pentru a ajuta la eliminarea mirosurilor cum ar fi fumul de tigara sau mirosurile de mancare, agatati articolul de catifea de o usa, dupa care treceti dispozitivul cu aburi de-a lungul acestuia. Puteti utiliza un umeras, de preferinta captusit, pentru a preveni marcarea umarului.

Permiteti aburului din statia de calcat sa penetreze tesatura timp de cel putin 15 minute si apoi lasati imbracamintea de catifea sa se usuce la temperatura camerei. Nu purtati articolul cat timp este inca umed, deoarece cutele vor deveni mai greu de indepartat ulterior.

Cum calcam articolele din catifea?

statie de calcat cu aburi

Statie pentru calcat vertical

Din punct de vedere tehnic, nu trebuie sa calcati niciodata cu un fier de calcat conventional catifeaa. Catifeaua ar trebui sa fie netezita prin aburi. Stofa de catifea are o gramada sau fibre suplimentare adaugate la tesatura de tesatura si apoi taiate pentru a face textura luxurianta. Calcarea traditionala va distruge fibrele si va lasa o urma aproape permanenta.

Cum eliminam cutele de pe catifea cu ajutorul aburilor?

O statie de calcat profesionala va ajuta considerabil in lupta contra cutelor de pe articolele din catifea. Asezati articolele pe umerase de calcat si treceti statia de calcat cu aburi in sus si in jos, cu cel putin 1/2 toli de tesatura. Nu tineti aburul prea aproape si nu stagnati cu aburul asupra unui singur loc, fiindca veti deteriora materialul. Folositi-va mainile pentru a modela zonele usor.

Cum sa pastrati hainele de catifea si accesorii

Imbracamintea de catifea ar trebui sa fie intotdeauna atarnata, nu pliata. Plierea va face cutele maiĀ  greu de indepartat. Daca trebuie sa le pliati, impaturiti foliile cu hartie absorbanta pentru a preveni indoirea tesaturii. Utilizati un cuier rezistent, pentru a preveni semnele lasate de umeri.

Pentru a proteja catifeaua de praf, acoperiti umerii articolelor cu o tesatura de bumbac usor de spalat. Pentru depozitarea pe termen lung, utilizati intotdeauna un sac de depozitare a tesaturilor care poate fi spalat. Plasticul poate prinde umezeala ce poate distruge fibrele. Depozitati intr-o zona rece si uscata, in care nu se inregistreaza schimbari de temperatura.